Banja Vrdnik

BANJA VRDNIK

Najposećenija i najpopularnija banja u Vojvodini

Banja Vrdnik je lečilište koje se nalazi u blizini Fruške Gore, na visini od preko 500m. U njoj možete uživati u čistom vazduhu, mirnoći i tišini koja će Vam dati priliku da se odmorite.

Klima u banji spada u vazdušne i delotvorna je na ceo organizam. Lekovita voda je samo mali delić bogate ponude banje. Voda je bogata natrijumom i magnezijumom i potpomaže lečenju raznih bolesti i oboljenja vezano za koštani system i zglobove. Najčešće u banju Vrdnik dolaze ljudi sa reumatizmom.

Banja Vrdnik poseduje oko 5000 stanovnika, a nalazi se u Vojvodini, na južnim padinama planine Fruške Gore. Ovo mesto poseduje veoma dobar geografski položaj, jer se nalazi u blizini najvećih gradova Srbije. Banja je od Beograda udaljena svega oko 70 kilometara, pa se iz glavnog grada naše zemlje do nje može stići za manje od sat vremena vožnje dobrim auto putem. Novi Sad je od Banje Vrdnik udaljen oko 25 kilometara, pa mnogi gosti koji odsednu u banji posete i ovaj prelepi grad.

KAKO DOĆI DO BANJE VRDNIK ?!

DOLAZAK AUTOMOBILOM

Ukoliko se odlučite da dođete do Banje Vrdnik sopstvenim automobilom uputićemo Vas kako ćete to najlajkše uraditi , jer se do naše banje može doći na više načina :

Iz pravca Beograda i Zagreba možete autoputem (E-75) do skretanja za Rumu kod putokaza Ruma-Šabac zatim preko Rivica do Vrdnika u pravcu Fruške Gore;

Iz pravca Novog Sada možete preko Sremske Kamenice u pravcu Beočine, preko Rakovca do Vrdnika.

DOLAZAK AUTOBUSOM

Ukoliko želite da u banju Vrdnik odete nekim od autobuskim prevoznika koji svakodnevno saobraćaju više puta tokom dana, pozovite autobusku stanicu u banji Vrdnik i potražite tačne informacije o cenam i redu vožnji.

DOLAZAK VOZOM

Za turiste kojima je budžet ograničen ili uživaju u vožnji vozovima gde imaju mogućnost da odspavaju i nešto više komfora a ne žuri im se, do banje Vrdnik mogu stići koristeći i usluge železničkog saobraćaja.

Železničkim saobraćajem možete doći u neposrednu blizinu banje jer se na svega 25 km nalazi stanica u Novom Sadu. Za sve one koji iz mnogo različitih razloga preferiraju putovanje vozom ovo je svakako okolnost koja im olakšava da dodju do banje Vrdnik.

Više informacija o dolascima na železničku stanicu u Novom Sadu potražite pozivom na broj: 021 420700

ZNAMENITOSTI VRDNIK

ETNO SELO VRDNIČKA KULA

Izolovano od urbanog i ušuškano u dubokoj, netaknutoj prirodi, na samoj granici sa Nacionalnim parkom „Fruška gora“ i 2 kilometara od banje Vrdnik izgrađen je etno kompleks „Vrdnička kula“, koje svojim atraktivnim izgledom očarava goste sa svih strana. Čist vazduh, miris lipove i borove šume koje okružuju ovo naselje i pogled na predivnu prirodu pružiće gostima mir i opuštanje za sva čula.

Etno naselje Vrdnička kula na Fruškoj Gori je dobilo naziv po Vrdničkoj kuli koju su sagradili Rimljani još u 12. veku, a koja se nalazi nedaleko od etno naselja. Od etno naselja do Vrdničke kule može se stići takozvanom “stazom zdravlja”, za nepunih 20 minuta šetnje šumom.

MANASTIRI

Na Fruškoj gori je izgrađeno 35 pravoslavnih manastira, od kojih je sačuvano 17, dok su dva manastira nastala u skorije vreme. Po istorijskim podacima većina manastira je nastala u periodu od XV do XVIII veka. Svi manastiri su smešteni na području od 50 km dužine i 10 km širine, izuzev manastira Fenek koji se svrstava u fruškogorske manastire. U blizini manastira obično se nalaze izvor i manastirsko naselje – prnjavor.

Spisak sačuvanih manastira: Manastir Vrdnik, Manastir Privina Glava, Manastir Krušedol, Manastir Divša, Manastir Petkovica, Manastir Kuveždin, Manastiri Mala i Velika Remeta, Manastir Grgeteg, Manastir Šišatovac, Manastir Vranjaš, Manastir Bešenovo, Manastir Jazak, Manastir Beočin, Manastiri Staro i Novo Hopovo i Manastir Berkasovo.

VODOPADI

Do pre desetak godina, poznat je bio samo jedan fruškogorski vodopad – vodopad na Dumbovačkom potoku. Vremenom, otkriveni su novi vodopadi, i do nekih su čak i markirane staze. Do sada je otktiveno ukupno osam vodopada, ali sigurno, Fruška gora čuva još iznenađenja.

Poznati vodopadi su (grubo poređani po visini i bogatstvu vode): Šakotinački vodopad (najviši, ali nema mnogo vode), Sviloški, Dumbovački, Dobri, Srneći, Lazin Vir (presuši leti), “Nevenin”, Potoranjski.

NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA

Fruška gora, nekadašnje ostrvo Panonskog mora, pripada ostrvskim, starim gromadnim planinama. Najveći deo Fruške gore se nalazi u Srbiji, u Vojvodini, dok mali deo zalazi u istočnu Hrvatsku, u Vukovarsko-srijemsku županiju.

Pružajući se u pravcu zapad–istok, dužine oko 80 kilometara i širine 15 kilometara, sa najvišim vrhom od 539 metara – Crvenim čotom, Fruška gora predstavlja dominantnu orografsku celinu Panonske nizije. Fruškogorski planinski venac s istoka i severa ograničavaju aluvijalne ravni Save i Dunava, a sa juga i zapada sremske lesne zaravni.

IZLETIŠTA

Ako želite da provedete prijatan vikend u prirodnom okruženju sa porodicom, kampujete sa društvom ili samo uživate u prelepoj prirodi, na raspolaganju su vam brojna fruškogorska izletišta. Većina izletišta je uređena i nalazi se pored saobraćajnica, kulturno-istorijskih spomenika i ugostiteljskih objekata.

Najpopularnija izletišta su: Rohalj Baze, Široke Ledine, Brankovac, Andrevlje, Kraljev Izvor, Testera,…

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite