Banja Vrujci

BANJA VRUJCI

Jedna od najposećenijih banja tokom leta zbog svojih bazena

Istorija kaže da je prostor oko vrujačkih izvora od davnina bio naseljen. Kao banjsko mesto Banja Vrujci je počela da se razvijaja posle prvog svetskog rata. Naziv “Vrujci” označava jake uzlazne sifonalne izvore i toplo izvorište veoma bogato vodom. Pojam Vrujci često se dosta usko tumači kao “mesto na vodi gde se ne hvata led, mesto u vodi koje se ne smrazva, nego ostaje uvek vruće, izvor vruće vode”.

Na ovom tipu izvorišta, voda “ključa” kao da vri, izbijaju velike količine vode i njihova temperatura je uglavnom viša od okolnog vazduha. Ovakva izvorišta se označavaju kao termalnokraška vrela. Na njima voda “vri” jer njihovo isticanje na površinu prati i uslovljava izbijanje i oslobađanje gasova, a puše se utoliko više ukoliko je temperatura okolnog vazduha niža, dok se za vreme jako toplih dana to slabo primećuje.

KAKO DOĆI DO BANJE VRUJCI ?!

DOLAZAK AUTOMOBILOM

Do Banje Vrujci možete doći iz pravca Beograda Ibarskom magistralom i to iz više pravaca, putem za Valjevo, preko Divaca i Mionice. Takođe možete doći Ibarskom magistralom do Ljiga i na semaforu u Ljigu skrenite desno ka Banji Vrujci (10 km). Može se doći i Ibarskom magistralom iz pravca Beograda do mesta Županjac gde se na glavnoj raskrsnici gde već postoji putokaz skreće desno pored Vojne kasarne do Mionice, gde na prvoj raskrsnici treba skrenuti levo. Takođe, moguće je doći drugim putem preko Obrenovca i Uba do mesta Slovac i desno prema mestu Divci. Ukoliko dolazite vozom Beograd-Divci i zatim autobusom do Banje Vrujci.

DOLAZAK AUTOBUSOM

Neki prevoznici imaju direktne linije do banje Vrujci. Ukoliko iz vašeg mesta nemate direktu liniju, možete doći do Valjeva, Mionice, Ljiga odakle imate liniju do banje tokom celog dana.

DOLAZAK VOZOM

Ukoliko želite doći vozom, najbliža železnička stanica nalazi se u naselju Baluga nadomak Čačka. Pa iz Čačka možete doći drugom autobuskom linijom.

ZNAMENITOSTI BANJE VRUJCI

MANASTIRI

Svakako prva pomisao na okolinu Banje Vrujci i Divčibara su manastiri. U ovom kraju nalazi se nekoliko predivnih manastira i crkvi.

Neki od njih su: Manastir Lelić, Manstir Ćelije, Manstir Pustinja, Manstir Jovanja, Manastir Bogovađa.

RAVNA GORA

Ravna Gora je visoravan koja se prostire na zapadnim obroncima planine Suvobor.

Na njoj možete obići: Šumsku kuću, Hram Svetog Velikomučenika Georgija, Mokru Pećinu, Spomen kompleks Draže Mihajlovića i druge lokalitete.

STRUGANIK

Struganik je rodno selo Živojina Mišića. Stručnjaci su 1977. godine završili rekonstrukciju kuće vojvode Živojina Mišića.

Kući u kojoj je proveo detinjstvo vraćen je prvobitni izgled i obezbeđena trajnost.

MUZEJ KAMENA

Muzej kamena se nalazi u Paštriću, nedaleko od Mionice. Otvoren je 2013. godine a nalazi se pored zaštićenog prirodnog dobra “Šalitrene pećine”.

U muzeju je izloženo više od 300 geoloških eksponata.

RIBNICA

Ribnica je reka koja protiče u podnožju planine Maljen, i jako je bogata ribom.

U blizini ove reke nalazi se još i Ribnička pećina i Crkva Svetog Petra i Pavla.

BAZENI

I za kraj ono po čemu je banja Vrujci sve poznatija i popularnija u poslednje vreme su bazeni. Ova banja je idealna letnja destinacija jer poseduje dva kompleksa bazena.

Jedan je u sklopu hotela Vrujci, a drugi kompleks je “Prva Nova Banja” koji poseduje i tobogane.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite