Divčibare

PLANINA DIVČIBARE

Predstavićemo vam sve najbitnije informacije o Divčibarama

Po predanju, naziv Divčibare na staroslovenskom znači „devojačke bare“. Nekada se u reci Crna Kamenica koja protiče kroz centar ovog planinskog odmarališta utopila mlada čobanica pa je po tom događaju dobilo naziv.

Venac koji čine planine Povlen, Maljen (gde se nalazi i Divčibare) i Suvobor u 17. veku imao je zajedničko ime Karadag, što u prevodu sa turskog jezika znači Crna Gora, sve s krajem 18. veka planine Povlem, Maljen i Suvobor gube svoje zajedničko ime Karadag, odnosno Crna Gora.

Regija Divčibare obuhvata područje planine Maljen i planinski centar Divčibare. Pruža se pravcem istok-zapad u dužini od oko 25 kilometara. Najviši vrh je Kraljev sto 1104m, drugi po visini je Crni vrh 1098 m. Odlikuje se specifičnim reljefom, a to je omogućilo povoljne klimatske karakteristike, kao i raznovrstan i specifičan biljni i životinjski svet.

KAKO DOĆI DO DIVČIBARA ?!

Planinski centar Divčibare se nalaze u Zapadnoj Srbiji na oko 1000m nadmorske visine u centralnom delu planine Maljen, koja zajedno sa planinama Medvednik, Jablanik, Povlen čini valjevski planinski masiv.

Sve informacije o prevozu su informativnog karaktera, detaljne informacije proverite pozivom prevoznika ili na sajtovima koji pružaju te informacije.

DOLAZAK AUTOMOBILOM

Do planinskog centra Divčibare možete lako doći jer je dobro povezana sa svim većim gradovima. Najkraća veza Beograda sa Divčibarama je u dužini od 104 kilometra Ibarskim putem do Županjca, odakle se skreće preko Bogovađe i Donje Toplice za Mionicu. Ukoliko dolazite iz Novog Sada najbolje je ići putem za Valjevo preko Rume i Šapca. Iz Niša najbolje je ići autoputem do isključenja za Batočinu, dalje preko Kragujevca i Čačka do Divčibara.

DOLAZAK AUTOBUSOM

Ukoliko imate mogućnost iz svog mesta možete direktnom linijom na Divčibare. Ukoliko nemate možete doći do Valjeva ili Požege pa možete da presednete do Divčibara.

Red vožnje iz Beograda i Valjeva prevoznikom Europa bus: http://europabus.rs/red-voznje-medjugradski

DOLAZAK VOZOM

Najbliža železnička stanica nalazi se u Užicu, koja je deo pruge Beograd-Bar, tako da ukoliko želite možete vozom do Užica gde ćete presesti na autobus i doći do Divčibara. Red vožnje voza možete pogledati ovde: https://www.srbvoz.rs/red-voznje/

ZNAMENITOSTI DIVČIBARA

TAORSKA VRELA

Iz Valjevskih planina, tačnije u podnožju planine Povlen izvire vrelo u pomenutom selu Donje Taore, dalje se ulivaju u reku Skrapež koja je pritoka Zapadne Morave. Taorska vrela su nekada bila prava atrakcija u bivšoj Jugoslaviji, ni jedan turistički prospekt nije mogao proći bez slika ovih vrela. Ali danas su potpuno zaboravljena i zapuštena jer su vlasti grada Kosjerića 70-ih godina kaptirali izvore zbog potrebe Kosjerića za vodom.

U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, sa severne strane oivičenog vertikalnom liticom visine 5, širine pri dnu 3 m, iz pećinskog otvora izbija vrelo.

REKE I IZVORI

Divčibare su područje bogato vodom. Ova regija obiluje rečicama, izvorima i potocima koje pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Slivu Kolubare pripadaju Bukovska reka, Crna reka, Kozlica, Krčmarska reka, Manastirica i Paklešnica, a slivu Zapadne Morave Bela i Crna Kamenica, Čalački potok, Rosićka reka i Ražanska reka.

Koliko lepu prirodu i koliko je specifičan kraj Divčibara govori podatak da na ovom području imamo 4 rezervata prirode: Crnu reku, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir.

PLANINSKI VRHOVI

Samo turističko mesto Divčibare nalazi se na oko 1000m nadmorske visine, ali najviši vrhovi Valjevskog planinskog masiva idu i do 1100m nadmorske visine. Sa ovih vrhova pruža se neverovatan pogled na okolinu ali i na udaljenije planine. Vidiokvci Maljena su lako dostupni i do njih se može doći označenim stazama. Najviši vrhovi na Maljenu:
– Kraljev sto – 1104 m
– Crni vrh – 1098 m
– Veliko brdo – 1061m
– Golubac – 1044 m

MANASTIRI I CRKVE

Kao što znamo da je naša zemlja bogata manastirima i crkvama, pa tako se i u okolini Divčibara nalazi više istorijskih objekata. Navešćemo neke najpoznatije.

Manastiri: Manastir Bogovađa, Manastir Lelić, Manastir Ćelije, Manastir Pustinja, Manastir Jovanja,..

Crkve: Crkva Svetog Pantelejmona, Crkva Vaskrsenja Gospodnjeg, Crkva Pokrova Presvete Bogorodice.

DIVČIBARE ZIMI

Ski centar Divčibare se nalazi na planini Maljen, na oko 1000 metara nadmorske visine.Ski centar je mlad, ovakav kakvog sad znamo nastao je 2016.godine kada je grupa mladih i iskusnih skijaša iz Valjeva i okoline zakupilo skijalište, renovirali su parking, prilaz stazama, žičare i već 2017.godine uveli veštačko osnežavanje. Za razliku od Kopaonika i Zlatibora koji su postali pravi gradovi, Divčibare čuva svoju prirodu.

Ski staze na Divčibarama nalaze se u blizini odmarališta, tako da gde god da ste odseli ili da se nalazite trenutno, uvek postoji neka zanimljiva ski staza koja vam je blizu. Svaka staza namenjena je različitim kategorijama skijaša, od onih najveštijih koji skijaju godinama, pa sve do početnika, pa čak i onih najmlađih, jer određene ski staze imaju delove koji su prilagođeni potpuno deci, koja žele da nauče da se bave ovim interesantnim sportom.

Svaka staza koja danas postoji na Divčibarama povezana je ski liftovima, što omogućava jednostavan dolazak do staze i korišćenje staze lako i jednostavno. Osvetljene ski staze pogodne su i za noćno skijanje, koje ima neku posebnu draž.

DIVČIBARE LETI

Divčibare ne bi bilo toliko popularno da nema sadržaj tokom cele godine. Skijanje nije uvek glavni cilj posete, mnogi drugi sadržaji su jako popularni pored skijanja.

Biciklističke staze na visoravni planine Maljen, na Divčibarama, pravi su izazov za sve ljubitelje planinskog biciklizma, ali i rekreativaca. Geografski položaj Divčibara u odnosu na velike gradove u Srbiji, konfiguracija terena i nadmorska visina od 980 metara, čine ovu visoravan izuzetno atraktivnom lokacijom za vožnju dvotočkaša.

Vožnje žičarama će vam sigurno namamiti osmeh na lice i predstavlja lepu zanimaciju nebitno sa kim ste došli jer će sve generacije u vožnjama uživati. Za sve one koji vole da uživaju u prirodi i predivnim pogledima, a pritom ne vole baš duge pešačke ture tu su žičare da vam skrate muku i vreme do najlepših pogleda sa Divčibarskih vrhova.

U želji da turisti što bolje upoznaju predele Divčibara TO Valjevo je sredila i uredila više pešačkih staza, s obzirom da su pešačke ture sve popularnije poslednjih godina ne samo u ovom kraju već i u celoj Srbiji.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite