Kopaonik

KOPAONIK

Saznajte zašto ga zovu ``Srebrna planina`` i šta sve pruža posetiocima

Kopaonik, poznat i kao Srebrna planina, je najviša planina u Srbiji, koja je jako poznata i popularna širom Evrope. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017 metara nadmorske visine. Pored toga što je najviša predstavlja i najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 kilometara, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 kilometara.

Zbog južnog položaja, visina i otvorenosti terena na Kopaoniku se oblaci ne zadržavaju predugo a hladan vazduh pada u okolne ravnice i uvale, pa zbog toga temperature nisu niske i ima u proseku 200 sunčanih dana godišnje, pa je po tome dobila i drugi nadimak Sunčana planina. Sneg počinje krajem novembra i traje do maja, što čini oko 160 dana godišnje pod belim prekrivačem.

Jedan njegov deo je zaštićen pod nazivom nacionalni park Kopaonik. Nacionalni park Kopaonik je osnovan 1981. godine i obuhvata površinu od 11.810 hektara. Ima 12 rezervata i njegovo bogatstvo flore čini preko 1500 biljnih vrsta. U Nacionalnom parku živi 91 endemična i 82 subendemične biljne vrste, što ukazuje da ovaj prostor predstavlja jedan od najznačajnijih centara biološke raznovrsnosti i endemizma Srbije i Balkana.

U zavisnosti od doba godine i sezone na Kopaoniku imate veliki izbor sportsko-rekreativnih aktivnosti.

U zimskom periodu na raspolaganju je najveći ski centar u regionu, pa tako možete voziti skije ili bord od decembra do aprila na preko 50 kilometara staza za alpsko i oko 20 kilometara staza za nordijsko skijanje. Za prave fanatike tu je i noćno skijanje koje je dostupno u sezoni svake večeri na dve staze: Pančićev vrh i Malo jezero. Pored skijanja koji je uglavnom glavni razlog dolaska na Kopaonik tokom zimske sezone, možete isprobati: bob na šinama, vožnju motornih sanki i razne druge aktivnosti.

U letnjem periodu neke od najzastupljenijih sportsko-rekreativnih aktivnosti su: pešačke ture, planinarenje, alpinizam, vožnja bicikla, paraglajding, vožnja kvadova, tjubing, bob na šinama, mountain cart, zip line… Pored svega navedenog od leta 2018. godine na raspolaganju je i letnja ski staza na veštačkoj podlozi.

KAKO DOĆI DO KOPAONIKA ?!

DOLAZAK AUTOMOBILOM

U zavisnosti iz kog pravca putujete, do Kopaonika možete stići na više načina. Iz pravca Beograda možete iči u više pravaca.

Jednim putem iz pravca Beograda možete autoputem Beograd – Niš gde se isključujete na naplatnoj rampi Pojate. Putujete preko Kruševca do Brusa, a nakon toga ka Brzeću i centru Kopaonika. Ovim putem od Beograda do centra Kopaonika preći ćete oko 280 kilometara.

Drugim putem iz pravca Beograda možete Ibarskom magistralom preko Lazarevca, Gorenjeg Milanovca i Preljine. Nakon Preljine putujete preko Kraljeva do Bujanovca. Od Bujanovca do Kopanika imate dva puta, na vama je da izabrete. Možete ići preko Jošaničke banje ili preko Raške. Put preko Jošaničke banje kraći je za oko 10 kilometara, ima blaži uspon ali i više snega tokom zime. Od Beograda preko Jošaničke banje imate 260 kilometara, a preko Raške 270 kilometara.

Treći put iz pravca Beograda takođe vas vodi preko autoputa Beograd – Niš, ali isključujete se kod Batočine i idete pravcem ka Kragujevcu. Nakon Kragujevca put vas vodi preko Knića do Kraljeva. Od Kraljeva putujete do Bujanovca gde isto imate dva pravca (preko Jošaničke banje i preko Raške). Od Beograda preko Jošaničke banje imate 290 kilometara, a preko Raške 300 kilometara.

Ukoliko putujete iz pravca Niša, na raspolaganju vam je put preko Prokuplja – Blaca – Brusa i Brzeća. Od Niša do Kopaonika ovim putem imate oko 120 kilometara.

Od Novog Pazara na Kopaonik stižete preko Raške i Rudnice a put je dug oko 50 kilometara.

DOLAZAK AUTOBUSOM

 S obzirom da je Kopaonik jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji, veći broj prevoznika ima svoje direktne linije.

Red vožnje od Beograda do Kopaonika

Autobuska stanica Beograd: 011/2636-299

Red vožnje od Novog Sada do Kopaonika

Autobuska stanica Novi Sad: 021 444 022

Red vožnje od Niša do Kopaonika

Autobuska stanica Niš: 018 255 177

Red vožnje od Kragujevca do Koponika

Autobuska stanica Kragujevac: 034/354‑660

Brojeve svih autobuskih stanica u Srbiji možete pronaći klikom ovde.

ZNAMENITOSTI KOPAONIKA

VODOPAD JELOVARNIK

Sa visinom od 71m je drugi po visini vodopad u Srbiji. Nalazi se skriven u šumi na 1116m nadmorske visine, 25km zapadno od Brusa i na oko 2.5km istočno od Pančićevog vrha, i čine ga tri kaskade. Doći do njega je za mnoge prava planinska avantura.

Vodopad možete posetiti pešice, ako ne znate puz postoje organizovane pešačke ture, polasci su iz centra Kopaonika (Konaci – Pajino Preslo – Crna Duboka – Krčmar – Beširevac – Jelovarnik). Putevi su obeleženi i prohodni ali su jako zahtevni.

Možete ga posetiti i automobilom. Putem iz prvaca Brzeća, na oko 1km od poslednje table za izlazak iz sela kod policijskog spomenika skreće se sa puta i nakon 4km se dolazi do table Jelovarnik. Od putokaza do vodopada vodi vas put kroz dubok kanjon izgrađen od drvenih stepenica i mostića okružen stoletnom šumom.

SEMETEŠKO JEZERO

Semeteško jezero je najveće urnisko jezero, nalazi se ispod visa Čukara na zapadnoj strani Kopaonika, u selu Semeteš na oko 15km od Raške i na oko 200 metara od Nacionalnog parka. Dugačko je oko 80m, ograslo ševarom a geolozi tvrde da je ovo jezero, pre više miliona godina, nastalo od lednika.

Jezero u sredini ima oblik levka, a ono što najviše zaintrigira sve posetioce su ploveća ostrva na kojima rastu čak i drveća a svaki posetilac može se i provozati ako je jači vetar, što je jedinstvena pojava na Balkanu.

Semeteško jezero je u poslednjih nekoliko godina postalo deo letnje turističke ponude Kopaonika kada je izgrađen etno objekat i počela organizacija sabora 2.avgusta svake godine pod nazivom “Ilinski dani”.

MANASTIRI I STARI GRADOVI

Dodatnu turističku vrednost i ponudu daju crkve / manastiri i stari drevni gradovi koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Crkve/manastiri u blizini Kopaonika: Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla (Novi Pazar), Manastir Sopoćani (Novi Pazar), Manastir Đurđevi Stupovi (Novi Pazar),  Manastiri Stara i Nova Pavlica (Raška), Manastir Gradac (Raška), Manastir Studenica (Ušće), Manastir Žiča (Kraljevo).

Stari gradovi u blizini Kopaonika: Maglič, Ras, Zvečan, Koznik, Brvenik.

KOPAONIK ZIMI

Kopaonik je ski centar sa stazama svetskih standarda, prilagođen svim kategorijama skijaša i bordera, od početnika do profesionalnih skijaša. Raspolaže sa skoro 70 kilometara ski staza kako za alpsko tako i nordijsko skijanje, a poseduje i snow park

Poseduje i par noćnih ski staza koje u sezoni rade svakog dana, a pre i posle glavnog dela sezone samo vikendom. Naravno, mislili su i na najmlađe pa su sagradili nekoliko ski vrtića.

KOPAONIK LETI

Kopaonik ne bi bio toliko popularan da je aktuelan samo tokom zimske sezone. Ova planina beleži veliki broj poseta tokom proleća i leta, kada su na raspolaganju, pored šetnji i uživanja na svežem vazduhu, i razne druge aktivnosti i dodatni sadržaji.

Sadržaji koje vam Kopaonik nudi tokom letnje sezone su: letnja ski staza, paraglajding, tjubing, zip line, mountain cart, avantura park, bob na šinama, džip ture, biciklizam, alpinizam i pešačke ture.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite