Palićko jezero

PALIĆKO JEZERO

Šta je to što nudi najsevernije jezero u Srbiji ?!

Palićko jezero se nalazi 8 km od Subotice, pored mesta Palić koje je, upravo zbog jezera značajan turistički centar Vojvodine. ezero zahvata površinu od 4,6 km². Prosečna dubina jezera je 1,9 m, najveća je 3,5 m, a turistički sektor zahvata 3,8 km² sa tri posebne plaže. Jezero je inače, podeljeno na četiri sektora i bogato je ribom. U toku turističke sezone, temperatura vode se kreće između 18 i 25 °C. Palić se inače odlikuje umereno kontinentalnom klimom i prosečno ima oko 2100 sunčanih sati godišnje, a prosečna letnja temperatura vazduha iznosi oko 20 °C. Najčešći pravac vetrova je severozapad-jugoistok.

Jezero Palić se u pisanim dokumentima prvi put pominje 1462. godine kao Pali (Paly). Prvi crtež, koji je predstavljao mapu jezera (Paligo Palys) potiče iz 1690. godine. Još se krajem 18. veka znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva. Prema ideji lekara iz Subotice, 1845. godine je najpre izgrađena gostionica Donja trščara, što je bio temelj kasnije izgradnje Kupališta i Banje. Svoj procvat Palić doživljava 1880-ih, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun 1883. godine i tramvajske linije do Subotice 1897.

KAKO DOĆI DO PALIĆKOG JEZERA ?!

DOLAZAK AUTOMOBILOM

Do Palićkog jezera je jednostavno doći automobilom. Auto-putem idete do samog severa Srbije, nakon isključenja sa auto-puta neposredno ste u blizini turističkog centra.

DOLAZAK AUTOBUSOM

Autobusom možete doći do Subotice, veći broj prevoznika ima direktne linije a ukoliko iz vašeg mesta nemate direktnu liniju, možete doći do Beograda ili Novog Sada gde ćete presesti na autobus za Suboticu.

Iz Subotice do Palićkog jezera možete doći organizovanim prevozom ili taksijem.

DOLAZAK VOZOM

Ukoliko vam više odgovara voz, možete doći do Subotice a odatle organizovanim prevozom ili taksijem do Palićkog jezera.

ZNAMENITOSTI PALIĆKOG JEZERA

JEZERA

U okolini Palićkog jezera nalazi se još i Ludoško jezero. Nastalo je u udubljenju istočno od Palića, udubljenje je nastalo tako što ga je vetar izdubio a dalje oticanje vode zaustavile su peščane dine. Nalazi se 12km od Subotice u atarima sela Hajdukovo i Šupljak.

Pored Ludoškog jezera navešćemo još jedno jezerce koje je postalo dosta popularno u poslednje vreme, a to je jezero Pačir. Nalazi se na 30min od Subotice, roze je boje i predstavlja pravu malu oazu a pritom je termalno i lekovito sa temperaturom od oko 30 stepeni.

ZOOLOŠKI VRT

Ustanova Zoološli vrt Palić je osnovana 31.5.1950. godine a osnivač je grad Subotica. Nalazi se u neposrednoj blizini Palićkog jezera. Površina na kojoj se prostire iznosi 15ha i sastoji se iz 10ha kultivisanog parkovskog prostora koje je dostupno posetiocima, dok je 5ha poljoprivredno i šumsko zemljište.

Osnovna delatnost ustanove je: zoologija, botanika, obrazovanje i kultura, zaštita ugroženih vrsta biljaka i životinja, turizam i razonoda. Raspolaže sa više od 150 životinjskih vrsta i preko 800 jedinki.

SUBOTIČKA SINAGOGA

Subotička sinagoga je jevrejska i sagrađena je 1902.godine u stilu secesije. Predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Izgrađena je skladna monumentalna građevina po projektu budimpeštanskih arhitekata.

Kupola nad centralnim delom je obogaćena konstruktivnim inovacijama tako da počiva na gvozdenoj konstrukciji. Tri ulazna portala vode u narteks koji je prostor za žene a četiri stepeništa na galeriju. U rešavanju fasada uočavaju se tri horizontalna pojasa.

VELIKA TERASA

Glavno i najveće palićko zdanje, kroz koje prolazi centralna šetalilšna staza, najznačajniji je objekat graditelja Palića s početka XX veka, Deže Jakaba i Marcela Komora, izgrađen u stilu secesije. Od te 1912. godine služila je kao kur-salon, mesto za zabavu, sa višenamenskom balskom dvoranom, poslastičarnicom, restoranom, prodavnicama i dve velike terase povijene u blagom luku. Danas predstavlja najveći poslovni i kongresni centar na Paliću i Subotici.

VODOTORANJ

Prvi u nizu objekata podignutih 1912. godine u stilu secesije, ujedno i simbol Palića, stoji kao kapija na glavnom ulazu u Veliki park još od kad je tramvaj spajao grad Suboticu sa banjom. Sa tornjem i paviljonom, koje povezuje centralni svod ukrašen rezbarenim i bojenim erdeljskim šarama, nekada je predstavljao i značajni vodovodni objekat ali i tramvajsku stanicu.

ŽENSKI ŠTRAND

Na Ženskom štrandu, prelepom objektu izgrađenom pre više od 100 godina u stilu secesije nalazi se istoimeni kafić. Jedini prilaz objektu koji na drvenim stubićima „lebdi“ na vodi je jedan mostić. Polukružni unutrašnji prostor, čije zidove su većinom napravili od stakla pruža pun pogled na jezero.

Kafić na ovoj drvenoj građevini je atraktivno mesto za turiste i druge goste koji dođu u posetu, otvoren je i tokom letnjih i zimskih meseci, uz ponudu alkoholnih i bezalkoholnih, toplih i hladnih pića.

VINARIJE I SALAŠI

Svakako jedan od zaštitnih znakova severnog dela Srbije i Vojvodine su salaši i vinarije kojih ima mnogo.

Svakako najpoznatija vinarija je “Zvonko Bogdan”.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite