Srebrno jezero

SREBRNO JEZERO

Saznajte zašto Srebrno jezero nazivaju ``Srpsko more``

Srebrno jezero se nalazi na desnoj obali Dunava i čini njen davnašnji rečni tok koji je u današnje vreme zatvoren pregradnim branama na početku i na kraju jezera. Jezero se nalazi u Braničevskom okrugu u iskočnoj Srbiji na dva i po kilometra od Velikog Gradišta. Prosečna širina jezera je oko 300 m, a  dužine je 13,5 km. Nalazi se na 70 m.n.v. i duboko je oko 7,5 metara. Odsjaj i svetlucanje vode poput srebra učinili su da ono tako dobije ime.

Samo jezero je u širokoj maloj dolini Dunava, ali je okruženo brdima. Ušće reke Pek u Dunava, čuveno po svom obratnom toku u vreme visokog vodostaja, nalazi se južno od Srebrnog jezera. Ostala naselja na jezeru su: Zatonje,Biskuplje i Kisiljevo.

Srebrno jezero reklamirano je i kao „srpsko more“, zato što Srbija nema izlaz na more. Jezero ima hotele, nekoliko restorana, vikend-naselja i najprostraniji auto-kamp park u zemlji.

KAKO DOĆI DO SREBRNOG JEZERA ?!

Srebrno jezero se nalazi u istočnom delu Srbije, na 3km od Velikog Gradišta i na samoj granici sa Rumunijom. U nastavku teksta daćemo Vam sve potrebne informacije kako da dođete do njega.

DOLAZAK AUTOMOBILOM

Do Srebrnog jezera kolima možete brzo i jednostavno doći jer se nalazi na idealnom mestu u centralnom delu Srbije.

Ukoliko Vam odgovara možete doći autoputem „Beograd – Niš“, gde ćete se isključiti na naplatnoj rampi „Požarevac“ a dalje samo pratite znakove koji će Vas navoditi do Velikog Gradišta i Srebrnog jezera. Od naplatne rampe do Srebrng jezera ima oko 50 km.

A ukoliko dolazite iz Vojvodine, tačnije iz Banata možete kraćim putem. Na prelazu Banatska Palanka – Ram možete skelom preći preko Dunava i jako brzo doći do jezera.

DOLAZAK AUTOBUSOM

Do Srebrnog jezera tačnije do Velikog Gradišta idu dve autobuske linije i tri prevoznika: Arriva, Fudex i Grivac.

Arriva i Fudex imaju linije iz Beograda do Velikog Gradišta, Golupca, Donjeg Milanovca i Kladova. Grivac putuje iz Kragujevca do Velikog Gradišta.

Možete iz vašeg mesta doći do Požarevca, pa presesti na liniju do Velikog Gradišta.

DOLAZAK VOZOM

Najbliža železnička stanica nalazi se u Požarevcu, tako da ukoliko želite možete vozom do Požarevca gde ćete presesti na autobus i doći do Velikog Gradišta. Autobuska i železnička stanica u Požarevcu su udaljene svega 200m, a red vožnje od Požarevca do Velikog Gradišta možete pogledati gore u tabeli.

VELIKO GRADIŠTE – SREBRNO JEZERO

Veliko Gradište se nalazi na nešto više od 2km od Srebrnog jezera, a svi autobusi staju u Velikom Gradištu, tako da do Srebrnog jezera možete doći na dva načina: mini busom ili taksijem.

Mini bus (prevoznik „Arriva“) tokom sezone (jul i avgust) saobraća 6-7 termina dnevno, a dobra informacija je da su neki od polazaka odmah nakon dolaska međumesnih autobusa tako da nećete čekati i gubiti vreme. Cena karte je u jednom pravcu 90din, dok je povratna 140din i važi samo tog dana.

ZNAMENITOSTI SREBRNOG JEZERA

GOLUBAČKA TVRĐAVA

Golubačka tvrđava se nalazi u Nacionalnom parku „Đerdap“, na desnoj obali Dunava, četiri kilometara nizvodno od Golupca. Smeštena je na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na ulazu u Gvozdena vrata. Do tvrđave možete doći automobilom, motorom, autobusom ili biciklom. U okviru kompleksa nalazi se i parking a autobusko stajalište je u Golupcu.

Tvrđava je 2019. godine potpuno renovirana i rekonstruisana i od tada beleži ogromne posete. Ulaz na parking i ulaz na tvrđavu se naplaćuje. Posete su moguće svim danima osim ponedeljka od 10h do 16h-17h-18h u zavisnosti od perioda u godini.

LEPENSKI VIR

Lepenski Vir je jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta. Smešteno je na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri, u Srbiji, u blizini Donjeg Milanovca.

Ovaj lokalitet, koji je ime dobio po dunavskom viru, bio je sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije. Iskopavanja su otkrila postojanje visoko razvijene kulture koja je imala složene društvene odnose i kao takva prva u Evropi planski organizovala svoja staništa.

MANASTIR NIMNIK

Manastir se nalazi u blizini sela Kurjače, na putu Veliko Gradište – Požarevac i udaljeno je oko 20km od Srebrnog jezera.

Vreme nastanka Manastira Nimnik, prema povelji Kneza Lazara, datira pre 1389. godine odnosno pre Kosovske bitke. Kao ktitor manastira navodi se vojvoda Kneza Lazara, Bogosav, koji se pominje u narodnoj pesmi „Knez Bogosav i Starina Novak“. Za vreme Karađorđa 1813. godine manastir je od strena Turaka bio opljačkan, spaljen i do temelja srušen. Obnovio ga je Knez Miloš 1825. godine uz narodnu pomoć. Deceniju i po kasnije crkva je ponovo obnovljena i podignuta je zvonara, jedno zvono poklonila je popadija Petrija, udova Jakova Petrovića koji je bio paroh pri ovoj crkvi, a drugo zvono poklonio je Stevan Protić, trgovac iz Rama. Negde između 1851. – 1852. godine u manastiru je bila škola u kojoj su predavali kaluđeri.

MANASTIR TUMANE

Manastir Tuman nalazi se na 35 km udaljenosti od Srebrnog jezera, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom, na levoj obali Tumanske reke.

Ambijentalna lepota sa jedne i duhovni mir sa druge strane, te prisustvo svetinja, manastir Tuman čini vrednim kako u duhovnom tako i u kulturno-istorijskom smislu. Kao retko koja svetinja, ovaj braničevski manastir ostavlja divan utisak svakome ko se u njemu nađe, pleneći svojom lepotom i okruženjem u kome se nalazi.

RAMSKA TVRĐAVA

Ramska tvrđava se nalazi na desnoj strani Dunava, udaljena oko 30km od Požarevca i oko 20km od Velikog Gradišta. Tvrđava je izgrađena na severoistočnoj strani stene koja se spušta ka Dunavu. Na drugoj strani reke nalazila se tvrđava Haram, od koje danas ništa nije ostalo, a u neposrednoj blizini Ramske tvrđave nalaze se ostaci Rimskog vojnog kampa „Lederata“.

Ramska tvrđava je potpuno rekonstruisana 2019. godine i sada je potpuno bezbedna jer su zidine potpuno renovirane a odrađeno je i osvetljenje, tako da je sada moguće videti tvrđavu i tokom večernjih sati. Od 2019. godine kada je završena rekonstrukcija obilazak unutrašnjosti tvrđave naplaćuje se 300 din za odrasle i 200 din za decu.

SMEDEREVSKA TVRĐAVA

Smederevska tvrđava se nаlаzi nа širokoj zaravni kod ušća reke Jezаve u reku Dunаv, zauzima površinu od 11 hektara i podeljen je na dva dela: veliki i mali grad.

Danas Smederevska tvrđava je jedna od popularnih turističkih destinacija, posebno iz razloga što se nalazi u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, Ramske tvrđave, Golubačke tvrđave i Manastira Tumane pa turisti koji imaju dovoljno vremena i koji ulavnom dolaze iz Zapadne Srbije mogu pre dolaska u Braničevski okrug prvo obići ovu tvrđavu.

VIMINACIJUM

Arheološki park Viminacijum zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine. Tada su i voda i struja dovedeni do objekata na lokalitetu, obezbeđena je dvadesetčetvoročasovna čuvarska služba (12 čuvara), a uveden je i dvadesetčetvoročasovni video nadzor. Na Viminacijumu je zaposleno 20 mladih ljudi iz okolnih mesta.

Arheološki park raspolaže sa tavernom u kojoj se posetioci mogu okrepiti tokom posete lokalitetu, suvenirnicu sa velikim izborom suvenira, knjiga, i edukativnih igara. Toaleti postoje na dva objekta u okviru parka (mauzolej i amfiteatar). Sedam objekata je pokriveno i otvoreno za posetioce.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite