Stara Planina

STARA PLANINA

Šta je to što vam nudi Stara Planina koja postaje sve popularnija

Stara planina ili Balkan planina, pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km.

Stara planina se većim delom nalazi u Bugarskoj, a znatno manjim delom na jugoistoku Srbije. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376 m) u Bugarskoj, a u Srbiji Midžor (2169 m).

Stara planina udaljena je 330 km od Beograda, 70 km od Niša, 100 km od Zaječara, 50 km od Knjaževca ili Pirota.

KAKO DOĆI DO STARE PLANINE ?!

Stara Planina se nalazi u jugoistočnoj delu Srbije u blizini granice sa Bugarskom. Udaljena je od Beograda oko 330km , od  Niša oko 70km a od Zaječara i Pirota oko 50km čijim opštinama i pripada. Najbliže naseljeno mesto turističkom centru je selo Kalna, udaljeno 25 Km. Babin zub je jedan od vrhova Stare planine i nalazi se na 1.780 m/nv.

DOLAZAK AUTOMOBILOM

Možete birati dva pravca. Prvi ide preko Zaječara – Knjaževca – Babinog Zuba. Uradjen je nov put sve do  Zaječara od  Zaječara je delimično nov i star put u dobrom stanju mozda i najbrzi put do Stare planine.

Drugi pravac vodi autoputem do Niša – Svrljiga – Babinog Zuba. Ovaj put je 30km kraći od puta preko Knjaževca, manje je važnosti i samim ti slabije održavan od puta Svrljig-Knjaževac.

DOLAZAK AUTOBUSOM

Vremenom Stara Planina postaje sve popularnija destinacija i sve više se ulaže u nju. Tokom sezone postoje linije iz više gradova direktnim linijama do ski centra na Staroj Planini. Ukoliko vam je jednostavnije možete doći autobusom do Pirota, Svrljiga, Knjaževca ili Zaječara pa taksijem doći do smeštaja.

DOLAZAK VOZOM

Ukoliko želite vozom da putujete, možete doći do stanica Pirot, Knjaževac ili Zaječar. Ovo su najbliže železničke stanice, a odatle možete taksi prevozom do smeštajnog objekta.

ZNAMENITOSTI STARE PLANINE

VODOPADI

Dva velika vodopada nalaze se na 5, odnosno 8,5 kilometara od sela Topli Do na pritokama Javorske reke. Do prvog Piljskog se može i sa manje, dok drugi Čunguljski zahteva veće napore. Najspremniji mogu u istom danu obići oba za šta će biti nagrađeni neverovatnim egzotičnim pejzažima usput.  Za one sa manjkom kondicije postoji mogućnost da se kolima priđe i bliže tj. na nekih 3 km više od sela Topli Do.

U dolini Dojkinačke reke nalazi se niz živopisnih vodopada od kojih je po mnogima najlepši Tupavica. Sledeći dolinu reke do Arbinja naići ćete na bezbroj prelepih slapova i manjih vodopada, a u samom srcu Arbinja na oko 15 km od Dojkinaca nailazite na vodopad Tri kladenca (Arbinjski vodopad).

Pored navedenih ima još nekoliko zanimljivih vodopada: Koprenski vodopad, Vodopad Skok, Dvojni vodopad, Ivkov vir, vodopad Vodotok,…

KANJON TEMŠTICE

Sjajno mesto za kanjoning, uzbudljivu šetnju ribarskim stazama i obalama Toplodolske reke i Temštice. Bistre planinske reke sa slapovima i virovima duboko su se usekle koritom kroz tople crvene stene u obliku “slanine”. Usput postoji mogućnost kupanja u bezbrojnim virovima sa pitkom vodom, kao i pecanja potočne pastrmke.

Na samom ulazu u kanjon Temštice, nalazi se selo Temska sa manastirom Svetog Đorđa (temelji iz 14 veka). Tu je i živopisna protočna hidroelektrana Temac usečena u visoke stene nastala još 1939. godine kao vlasnistvo osnivača Tigra – Dimitrija Mladenovića-Gage.

ZAVOJSKO JEZERO – KOZIJI KAMEN

Sa ovog mesta pruža se sjajan pogled na 18 km vijugavo i dugačko Zavojsko jezero plavo-zelene boje. Sa Kozijeg kamena mogu se videti vrhovi Midžor, Babin zub u Vrtibog. Lako je dostupan i ljudima sa slabijom kondicijom, kao i porodicama sa manjom decom.

Zavojsko jezero sa kristalno čistom vodom leti nudi osveženje ali i moguć bogat ulov ribe.

SLAVINJSKO GRLO

Neverovatno i nestvarno Slavinjsko grlo i Rsomočki vodopadi kao da su bačeni u predeo koji im ne pripada. Lako dostupni na u blizini sela Salvinja, predstavljaju pravi biser tog kraja i pogodni su za laku šetnju ili porodični izlet sa malom decom.

Dodatni izazov za avanturiste može biti vodopad do kojeg se nešto teže dolazi.

VLADIKINE PLOČE

Takođe, u blizini sela Rsovci možete videti Vladikine ploče, kanjon Visočice koja vijuga kroz stenovitu klisuru prošaranu pećinama.

Mnogi ovo mesto zovu „Pirotski Uvac“.

U samom mestu možete posetiti i pećinsku crkvu Svetog Petra i Pavla (13. vek) gde je u pećini naslikan jedinstveni  „Ćelavi Isus“.

PLANINSKI VRHOVI

Za ljubitelje paninarenja, tu su nesvakidašnji lanac stena na vrhu: Babin zub i lako dostupni Midžor (2169m) sa kojeg se pruža prekrasni pogled na Vidinsku niziju u Bugarskoj i celu kotlinu prema Nišu.

Najlakši prilaz je sa planinarskog doma na Babinom zubu odakle čoveku sa prosečnom kondicijom teba nekih 2 i po do 3 sata planinskim vrhovima  do najviše tačke Midžora.

Za one koje vole da istražuju i ne idu utabanim stazama, tu je i kaskadni vodopad Kaluđerski skok u podnožju Midžora koji je najbolje videti u proleće ili jesen kada je najbogatiji vodom.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite