Tara

PLANINA TARA

Možemo reći jedna od najlepših destinacija u Srbiji

Planina Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji sa prosečnom nadmorskom visinom od 1200m, a najviši vrh Kozji rid sa 1591m. Područje planine Tare sačinjava najzapadniju skupinu iz grupe Starovlaških-raških planina i sastoji se od tri celine, podeljene rečnim dolinama i prevojima.

Na Taru je razvijeno sedam turističkih područja, neka više neka manje razvijena: Kaluđerske bare, Mitrovac, Zaovine, Račanska Šljivovica, Sokolina, Osluša i Mokra Gora.

Položaj planine Tare i veliki broj sunčanih dana predstavlja povoljan uslov za razvoj kako zimskog tako i letnjeg turizma, jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka. Po bogatstvu i raznovrsnosti turističih vrednosti, ekološki očuvana prirodna sredina, planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom od 800-1500 m, pogodni tereni za zimske sportove, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, blagotvorna klima.

KAKO DOĆI DO TARE

Planina Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. U nastavku teksta daćemo Vam sve potrebne informacije kako da dođete do njega.

Sve informacije o prevozu su informativnog karaktera, detaljne informacije proverite pozivom prevoznika ili na sajtovima koji pružaju te informacije.

DOLAZAK AUTOMOBILOM

Ukoliko putujete iz Beograda najkraći put je preko Obrenovca – Valjeva – Rogačice – Bajine Bašte, dužina ove trase je oko 180 kilometara.

Ukoliko putujete iz Novog Sada najkraću put je preko Rume – Šapca – Valjeva – Rogačice – Bajine Bašte, dužina ove trase je oko 240 kilometara.

Ukoliko putujete iz Niša najkraći put je preko Aleksinca – Kruševca – Kraljeva – Zlatibora – Kremna, dužina ove trase je oko 322 kilometara.

DOLAZAK VOZOM

Najbliža železnička stanica je u Breneškom polju koja se nalazi na pruzi Beogra – Bar, a udaljena je oko 15km od planine.

DOLAZAK AUTOBUSOM

Red vožnje od Beograda do Tare

Autobuska stanica Beograd: 011/2636-299

Red vožnje od Novog Sada do Tare

Autobuska stanica Novi Sad: 021 444 022

Red vožnje od Niša do Tare

Autobuska stanica Niš: 018 255 177

Red vožnje od Kragujevca do Tare

Autobuska stanica Kragujevac: 034/354‑660

Brojeve svih autobuskih stanica u Srbiji možete pronaći klikom ovde.

ZNAMENITOSTI TARE

VIDIKOVCI

Poznato je da se na Tari nalaze neki od najlepših vidikovca u Srbiji, a ujedno Tara je možda i destinacija sa najviše vidikovaca. Ukoliko još niste imali prilike, savetujemo da u skorije vreme posetite Taru i obavezno obiđete bar neke od navedenih vidikovca:
– Banjska stena
– Bilješka stena
– Sjenić
– Crnjeskovo
– Osluša

MOKRA GORA

Park prirode “Šargan – Mokra Gora” nalazi se u zapadnoj Srbiji između planina Zlatibora i Tare, prostire se na površini od 10.800 hektara. Posebnu vrednost predstavljaju Hajdučka i Crvena pećina, a naročito vodopad Skakavac. Ovde se nalazi i veliki broj mineralnih izvora, a najpoznatiji je izvor Bele vode.

Na ovom području nalazi se mnogo lekovitih izvora vode od kojih su najpozantiji: Svetog Jovana Krstitelja (Bela Voda) na obali Kamešine i izbor slane Radovanove vode u Kotromanu. Na Mokroj Gori nalazi se etno selo “Drvengrad” koje je sagrađeno prema ideji našeg čuvenog filmskog režisera Emira Kusturice.

JEZERA

Ono što daje posebnu turističku vrednost Tari sigurno su jezera Perućac i Zaovine. Malo koja destinacija u Srbiji se može pohvaliti sa ovako dva prelepa jezera, koja tokom letnje sezone posećuje veliki broj turista. Oba jezera su veštačka i nastala su pregrađivanjem reka hidroelektranama.

Pored ova dva jezera postoji i jezero Spajići koje je vremenom sve posećenije i popularnije.

CRVENI POTOK

Crveni potok je prirodni rezervat koji se nalazi na visoravni Mitrovac u središnjem delu Nacionalnog Parka Tara. Proglašen je prirodnim rezervatom prve kategorije 1950.godine, od tada je pod zaštitom države. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1080 metara a površine je nešto veće od 23 hektara.

Naziv je dobio po tome što kroz njega protiče potok koji se u svom gornjem toku razliva preko zemljišta sastavljenog od crvene iloveče tako da u vreme jačih padavina dobija crvenu boju.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite