Vrnjačka banja

VRNJAČKA BANJA

Predstavljamo vam sve čari jedne od najpopularnijih banja u Srbiji

Srpska kraljica banja, Vrnjačka Banja, predstavlja pravu oazu mira u kojoj njeni posetioci mogu uživati tokom čitave godine. Bogata mineralnim izvorima, Vrnjačka Banja je lečilište koje je visoko pozicionirano i koje nudi veliki spektar mogućnosti lečenja i oporavka kod najrazličitijih vrsta oboljenja. Čist vazduh i prelepi pejzaži samo su deo onoga što Vrnjačku Banju preporučuje svojim posetiocima.

Vrnjačka Banja je udaljena 200km od Beograda, 27km od Kraljeva, 34km od Kruševca, 127km od Niša. Ako putujete iz pravca Beograda do Vrnjačke Banje možete doći auto-putem Beograd-Niš do Batočine, pa preko Kragujevca i Kraljeva ili ako dolazite iz pravca Niša, auto-putem do Pojata, pa preko Kruševca i Trstenika. Upravo ovakav položaj Vrnjačke Banje, odnosno njena blizina drugim delovima naše zemlje čini je idealnim mestom za duži i kraći odmor.

KAKO DOĆI DO VRNJAČKE BANJE ?!

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, 200 km južno od Beograda . Delom ona leži na blagim obroncima planine Goč prema Zapadnoj Moravi, a delom u pitomim dolinama Lipovačke i Vrnjačke reke. Nadmorska visina kreće se od 220 do 300 metara. Sa istoka, juga i zapada zaklonjena je planinom Goč , a sa severa je zašticena vencem Gledićkih planina.

DOLAZAK AUTOMOBILOM

Ukoliko se odlučite da dođete do Vrnjačke Banje sopstvenim automobilom uputićemo Vas kako ćete to najlajkše uraditi , jer se do naše Banje može doći na više načina :

Autoputem (E-75) Beograd-Niš do Batočine (115 km), zatim regionalnim putem preko Kragujevca i Kraljeva do Vrnjačke Banje (90 km);

Autoputem (E-75) Niš-Beograd do Pojata (69 km), zatim regionalnim putem (E-761) preko Kruševca do Vrnjačke Banje (66 km);

Ibarskom magistralom i regionalnim putem (E-763) preko Gornjeg Milanovca i regionalnim putem (E-761) preko Kraljeva do Vrnjačke Banje. Pri čemu, možete odabrati odgovarajuću putanju koja Vama lično najviše odgovara .

DOLAZAK AUTOBUSOM

Ukoliko želite da u Vrnjačku banju odete nekim od autobuskim prevoznika koji svakodnevno saobraćaju više puta tokom dana, pozovite autobusku stanicu u Vrnjačkoj banji i potražite tačne informacije o cenam i redu vožnji: 036 612 446

DOLAZAK VOZOM

Za turiste kojima je budžet ograničen ili uživaju u vožnji vozovima gde imaju mogućnost da odspavaju i nešto više komfora a ne žuri im se, do Vrnjačke banje mogu stići koristeći i usluge železničkog saobraćaja.

Železničkim saobraćajem možete doći u neposrednu blizinu banje jer se na svega 25 km nalazi stanica u Kraljevu. Za sve one koji iz mnogo različitih razloga preferiraju putovanje vozom ovo je svakako okolnost koja im olakšava da dodju do Vrnjačke banje.

Više informacija o dolascima na železničku stanicu u Kraljevu potražite pozivom na broj 036 313 555

ZNAMENITOSTI VRNJAČKE BANJE

MOST LJUBAVI

Mesto koje je gotovo palo u zaborav, danas je sa pravom jedno od najposećenijih i najznačajnijih mesta u turističkoj ponudi Vrnjačke Banje. Možda i najveći doprinos oživljavanju legende o mostu ljubavi dala je Desanka Maksimović svojom pesmom Molitva za ljubav.

Ljubav učiteljice Nade i srpskog oficira Relje pred početak Prvog svetskog rata privlačila je pažnju svih vrnjčana, a omiljeno sastajalište dvoje mladih bio je upravo most u vrnjačkom parku. Ali, došao je rat sa svim užasima koje sobom nosi, Relja odlazi u Grcku na ratište. Zbog prevelike tuge ona svakim danom kopni i naposletku umire, mlada i nesrecna.

Devojke potrešene Nadinom sudbinom, u želji da sacuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja imena i imena svojih dragana i vezuju za ogradu mosta a kljuceve simbolicno bacaju u reku.

JAPANSKI VRT

Duh Japana u srcu Vrnjačke Banje, ovako možemo nazvati vrt smešten u nastavku centralnog banjskog parka, a uređen po japanskom konceptu. Otvoren je 2011. godine, na površini od 30 ari, u nastavku centralnog banjskog parka nikao je park uređen u japanskom konceptu.

Japanski vrt najveći je park ovakvog tipa u Srbiji. Njegova pozicija u srcu Vrnjačke Banje doneće Vam na trenutak duh Japana u Srbiji. Zamišljen kao spoj žive i nežive prirode i njihovih elemenata koji se dopunjuju, vrt demonstritra maksimalno iskorišćenje prostora uz minimalno narušavanje prirodnog okruženja. Mesto koje odiše spokojom dok šetate uskom popločanom stazom koja vas vodi do malog jezerceta u koji se voda sliva iz kaskadnih vodopada.

ZAMAK BELIMARKOVIĆ

Jedan od najstarijih objekata u Vrnjačkoj Banji, zamak kulture Belimarković, nalazi se na padini iznad izvora mineralne vode „Topla voda“. Zamak je izgrađen kao letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, a po zamisli građevinskog inženjera Pavla Denica, njegovog sestrića. Zamak je zapravo rađen po uzoru na one iz severne Italije i Poljske. Sam projekat je vodio inženjer Franc Vinter, a radovi su trajali od 1888. do 1894. godine. Sve do sedamdesetih godina prošlog veka u u zamku su živeli Belimarkovićevi naslednici. 1968. godine zamak je otkupljen i zakonom o zaštiti spomenika kulture proglašen je kulturnim dobrom.

U njemu se danas nalazi Zavicajni muzej koji je kompleksnog tipa i odnosi se na teritoriju Vrnjačke Banje i okoline. Stalnu postavku cine tri izložbe: „Ladarište – praistorija Vrnjaca”, „Etnografsko naslede Vrnjacke Banje” i “Spomen soba denerala Belimarkovica”, dok se u van sezoni postavlja „Umetnicka zbirka Zamka kulture”.

PLANINA GOČ

Južno od Zapadne Morave, a iznad Vrnjačke Banje izdiže se planina Goč.  Nalazi se u sklopu severnokopaoničkih planina i udaljen je 200 km od Beograda i 31 km od Kraljeva. Spada u niže planine sa najvišim vrhom Krnja jela (1127m) i izvorište je mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi i Rasini i daju posebnu draž planinskom krajoliku Goča.

Goč je prepun bujne vegetacije stvorene kombinacijom idealne klime i plodnog zemljišta. Padine su pokrivene gustim bukovim i četinarskim šumama, šljivacima, vinogradima i brojnim malinjacima. To je idealno mesto za futinge, šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitih trava (ovde se nalaze endemske biljne vrste i zajednice) i piknik pored bogatih planinskih izvora. Sir i kajmak možete kupiti kod ljubaznih domaćina, a rakiju probati uz kazan i topao osmeh gočkog seljaka.

TVRĐAVA KOZNIK

Kozik je tvrđava u Srbiji, koja se nalazi na nepunih sat vremena vožnje od Vrnjačke banje, 8km zapadno od Aleksandrovca i 10km severozapadno od Brusa, a podignuta je u poslednjoj trećini XIV veka. Smeštena je na obroncima Kopaonika, na jednom kupastom uzvišenju visine 920m nadmorske visine, iznad reke Resine.

Uzvišenje na kome je sagrađen Koznik sa tri strane je okruženo oštrim stenama što ga čini izuzetno nepristupačnim. Samo utvrđenje je nepravilnog oblika i prati konfiguraciju terena, a čini ga osam četvorostranih kvadratnih kula koje su razmeštene na približno istom rastojanju. Tragovi građenja u Moravskom stilu govore da je Koznik najverovatnije sagrađen u vreme vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića (1371-1389).

JEZERO SELIŠTE

Veštačko jezero bajkovitog izgleda koje izletnicima i putnicima namernicima pruža predivne uslove za odmor smešteno je iznad Vrnjačke Banje, na planini Goč. Kada prilazite jezeru nailazite na prizor od koga zastaje dah. Mnoštvo rečica i potoka koji se ulivaju u jezero doprinelo je stvaranju akumulacije, a sada njegovim posetiocima pruža magične prizore. Jezero je okruženo obeleženim stazama za šetanje.

Sve radnje koje mogu ugroziti čistoću vode su strogo zabranjene i čini se sve ne bi li se ovaj jedinstven i čist ekosistem sačuvao od nemarnih ljudi koji ne mare mnogo za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava koje posedujemo. Ako se bavite planinarenjem ovo je mesto koje morate posetiti ukoliko osvajate Goč. Dođite i uverite se u lepotu prirode i uživajte u čistom planinskom vazduhu planine koja se uzdiže iznad naše kraljice banja, Vrnjačke Banje.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite