Zlatar

PLANINA ZLATAR

Sve što trebate znati o ovoj planini sa prelepom prirodom i okruženjem

Planina Zlatar je jedna od najlepših prirodnih destinacija u Srbiji. Ne toliko marketinški popularna kao recimo Kopaonik i Zlatibor ali svojim položajem, prirodom i klimom vremenom će postajati sve posećenija.

Nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na magistralnom putu ka Crnoj Gori. Okružena je rekama: Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica a takođe u njenoj blizini nalaze se i prelepa jezera: Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko. Veoma je razvijen i ribolov na ovim rekama i jezerima.

Planina Zlatar je jedna od retkih destinacija u Srbiji koja je dobila naziv „vazdušna banja“, ovim nazivom se još mogu pohvaliti samo Banja Ivanjica, Divčibare, Sokobanja, Zlatibor, Banja Vrdnik i planina Rudnik. Na ovoj planini se nalazi „zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska.

KAKO DOĆI DO ZLATARA

Zlatar je planina smeštena u jugozapadnom delu Srbije. Prostire se između reka Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica. Pripada grupi Dinarskih planina, koje se pružaju do mora. U nastavku teksta daćemo Vam sve potrebne informacije kako da dođete do njega.

KAKO DOĆI KOLIMA ?!

Do planine Zlatar možete lako doći jer se nalazi na magistralnom putu ka Crnoj Gori. Planina se nalazi u neposrednoj blizini Nove Varoši. Udaljenost velikih gradova od jezera možete pogledati ispod (podaci su informativnog karaktera):

Beograd – 270 km
Kragujevac – 180 km
Novi Sad – 335 km
Niš – 230 km

KAKO DOĆI AUTOBUSOM ?!

Autobusom možete lako doći do Zlatara tačnije Nove Varoši. Postoji više prevoznika koji imaju linije do Nove Varoši, neki od njih su Gaga Turs i Janjušević. Ukoliko iz svog mesta nemate direktnu liniju do Nove Varoši, možete doći do Požege, Užica, Kokinog Broda pa sačekati liniju do Nove Varoši.

KAKO DOĆI VOZOM ?!

Najbliža železnička stanica nalazi se u Užicu, tako da ukoliko želite možete vozom do Užica gde ćete presesti na autobus i doći do Nove Varoši.

KAKO OD NOVE VAROŠI DO ZLATARA ?!

Nova Varoš se nalazi na nešto više od 4km od Zlatara, a svi autobusi staju u Novoj Varoši, tako da do Zlatara možete doći taksijem ili kombi prevozom.

TAXI (auto)

+381 63 82 60 586
+381 66 19 11 21
+381 60 13 14 040
+381 61 23 23 433

TAXI (kombi)

+381 65 348 1718
+381 66 18 3003
+381 63 65 39 0

ZNAMENITOSTI ZLATARA

ETNO SELA

Na ovom području koje je bogato šumom, prelepim pejzažima i šetnim stazama nalazi se i nekoliko etno sela na Zlataru. Poslednjih godina beleži se veliki rast seoskog turizma, tako da se iz godine u godinu povećava broj turista na planini Zlatar i okolini.

Seoski turizam predstavlja turizam koji se odvija na selu, prosto rečeno. Turisti uglavnom dolaze iz velikih gradova u kojima su stalne gužve, brz način života i žele da odmor provedu u malo drugačijem ambijentu. Turisti uglavnom posećuju etno sela kojih ima dosta po celoj Srbiji, spavaju u brvnarama, hrane se u etno restoranima sa domaćom tradicionalno hranom i konzumiraju proizvode tog kraja poput: meda, sira, sušenog mesa, rakije, vina itd.

Tri najpoznatija etno sela na području Zlatar planine su: Štitkovo, Vraneša i Valovi.

JEZERA I REKE

Ono što Zlatarskom kraju daje posebnu vrednost je to što je bogato vodom. U ovom kraju nalazi se tri jezera: Zlatarsko, Sjenično i Radoinjsko i četiri reke: Uvac, Lim, Bistrica i Mileševka.

Na ovim vodama možete krstariti i uživati u predivnim pejzažima, možete pecati jer su bogate ribom ili jednostavno uživati sa obale pogledom na vodu i u potpunosti se prepustiti lepom osećaju.

MANASTIRI I CRKVE

Gde su lepi planinski predeli, čist vazduh, sela tu su naravno idealna mesta za gradnju crkvi i manastira. Tako su razmišljali i naši preci koji su na području Zlatara i okoline podigli više zadužbina.

Manastiri: Mileševa, Davidovica i Dubnica

Crkve: Svete Trojice, crkva u Štitkovu i crkva brvnara u Radijevićima.

PEĆINE

Ušački pećinski sistem je najduža pećina u Srbiji sa dužinom od 6.185 metara.  Ovaj jedinstveni pećinski sistem koji se pored veličine i po drugim karakteristikama predstavlja jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji, nalazi se na Pešteru na teritoriji opštine Sjenica.

Sistem čine dve pećine i jama, najveći deo ovog sistema čini Ušačka pećina koja ima i dva ulaza prvi kod sela Gornje Lopiže a drugi koritu Uvca. Druga pećina koja čini ovaj sistem Ledena pećina je nešto kraća od Ušačke, a glavni kanali ove dve pećine se prostiru paralelno na nekih 100 metara. A najmanji i najinteresantniji deo ovog sistema čini Bezdana jama čiji se ulaz nalazi na kraju slepe doline Miletin do.

ZLATAR ZIMI

Skijalište na Zlataru je jedno od najmlađih skijališta koje je sagrađeno 2010.godine. Zima je savakako najzanimljivije godišnje doba na Zlataru, snega nikad ne manjka a izgrađeno je i veštačko osnežavanje staza tako da su svi preduslovi za dobro skijanje tu.

Gostima su u zimskom periodu na raspolaganju tri ski staze. Ski staza kod hotela Panorama od 800 metara sa ski liftom dužine 420 metara, staza “Briježđa” od 1200 metara sa žičarom četvorosedešnicom koja od podnožja do vrha vozi oko 5min a ima plave i crvene karakteristike pa je pogodna i za skijaše i za početnike, i dečija staza kod hotela “Centar”, uz mogućnost iznajmljivanja ski opreme i časova skijanja, a tokom leta trim staze, sportski tereni i dečije igralište.

Ono što je posebno zanimljivo skijašima je to što je staza Briježđa osvetljena pa se na njoj može skijati i tokom noći. Ukupna dužina ski staza je 3 kilometar, ski centar se nalazi na nadmorskoj visini od 1260 metara a prosečna visina utabanog snega iznosi oko 30 cm.

ZLATAR LETI

Prosto ne znaš da li je bolje obići Zlatar i okolinu zimi ili leti. Planina je, sigurno da je zima najlepše godišnje doba na Zlataru i mogućnost aktivnosti na snegu i zimskih sportova. Ali, leto ipak pruža više mogućnosti i malo drugačiji doživljaj.

Prva pomisao na leto je svakako kupanje, ni toga ne manjka na Zlataru. Kao što znamo u okolini Zlatara nalaze se tri veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko (Uvačko) i Radojinsko jezero i sva tri su nastala pregrađivanjem reke Uvac.

Najpopularnije kupalište je svakako na Zlatarskom jezeru na kome se nalazi ponton i peščana plaža u čijoj okolini su još i tereni za odbojku na pesku i kafići. Kada smo već kod reka i jezera, treba napomenuti da imate mogućnost i krstarenja na Zlatarskom i Uvačkom jezeru.

Na Zlataru postoje tri uređene pešačke staze ukupne dužine preko 30 kilometara putem kojih možete doći do Golog brda (najviši vrh Zlatara visine 1627m), Vodene poljane, sela Vilovo itd.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite