Zlatibor

ZLATIBOR

U daljem tekstu pročitajte šta sve nudi ova planina i zašto je toliko posećena

Ukoliko razmišljate koju destinaciju posetiti bilo da želite kratak vikend odmor ili duži boravak, svakako da je Zlatibor uvek u vrhu liste. Ova planina će se svojom ponudom izdvojiti od svih drugih destinacija u okruženju, a mi vam možemo garantovati da vas „zlatna planina“ neće razočarati.

Klima na Zlatiboru je alpska i subalpska, što znači da su leta prijatno topla sa svežim noćima, a zime dosta duge, nisu preterano oštre i donose obilje padavina. Mart je na Zlatiboru najsuvlji mesec u godini, a najobilnije padavine su u maju i oktobru. Sneg pada od oktobra do maja, nekad sa kraćim a nekad sa dužim prekidima, i zadržava se na tlu u proseku 100 dana.

Iako letnje temperature znaju da pređu 30 stepeni, zbog prisustva vetrova koji se nad planinom ukrštaju u čuvenu “ružu vetrova”, i uz produkte četinarskih iglica, zajednički blagotvorno deluju na ljudski organizam.

KAKO DOĆI DO ZLATIBORA ?!

Zlatibor se nalazi u zapadnom delu Srbije, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. U nastavku teksta daćemo Vam sve potrebne informacije kako da dođete do njega.

Sve informacije o prevozu su informativnog karaktera, detaljne informacije proverite pozivom prevoznika ili na sajtovima koji pružaju te informacije.

DOLAZAK AUTOMOBILOM

U zavisnosti iz kog pravca putujete, do Zlatibora možete stići na više načina. Iz pravca Beograda možete iči u više pravaca.

Uobičajena i proverena maršuta je Ibarskom magistralom, Beograd – Stepojevac – Lazarevac – Ljig – Čačak – Požega – Užice – Zlatibor.

Druga deonica, manje frekvencije saobraćaja je Beograd – Topola – Rudnik – Čačak – Požega – Zlatibor, kojom se skraćuje putovanje za onoliko, koliko se koristi deonica auto puta Beograd – Niš, sa isključenjem prema Topoli, tako da putem koji nije magistralan, izbegnete radarske kontrole i uobičajene gužve na putu.

Treća deonica koja se isto tako koristi kao način skraćenja je; Beograd – Valjevo – Divčibare – Požega – Užice – Zlatibor, s tim da je ova deonica, naročito u delu prema Kosjeriću, opterećena velikim krivinama, zbog čega se ova deonica puta retko koristi u zimskom periodu u vreme snežnih padavima.

Ukoliko putujete iz pravca Niša, na raspolaganju vam je put preko Prokuplja – Kruševca – Kraljeva i Užica.

DOLAZAK AUTOBUSOM

S obzirom da je Zlatibor jedan od najvećih turističkih centara u Srbiji, veoma je bitno da je dobro povezan autobuskim linijama. Mi ćemo vam pomoći da pronađete odgovarajuću liniju:

Red vožnje od Beograda do Zlatibora

Autobuska stanica Beograd: 011/2636-299

Red vožnje od Novog Sada do Zlatibora

Autobuska stanica Novi Sad: 021 444 022

Red vožnje od Niša do Zlatibora

Autobuska stanica Niš: 018 255 177

Red vožnje od Kragujevca do Zlatibora

Autobuska stanica Kragujevac: 034/354‑660

Brojeve svih autobuskih stanica u Srbiji možete pronaći klikom ovde.

ZNAMENITOSTI ZLATIBORA

ETNO SELO SIROGOJNO

Sirogojno se nalazi u istočnom delu Zlatibora na 26 kilometara od centra, a razvilo se oko crkve, škole i zadruga. U Sirogojnu se nalazi crkva Svetih Petra i Pavla sagrađena 1821.godine i etno selo odnosno muzej na otvorenom “Staro selo” koje predstavlja skup kuća i propratnih drvenih zgrada skupljenih sa svih strana Zlatibora. Ovom području pripadaju i sela Drenova, Željane, Trnava i Čičkova.

Značenje imena “Sirogojno” još uvek nije odgonetnuto. Smatra se da selo nosi ime po nekoj vrsti voća i to krušaka “sirenjaka”.

Od 60ih godina prošlog veka Sirogojno postaje selo koje ima bitnu ulogu u svetkoj modnoj, turističkoj i kulturnoj mapi. Najznačajniju ulogu u njegovom razvoju imala je Zemljoradnička zadruga osnovana 1924. godine.

MOKRA GORA

Park prirode “Šargan – Mokra Gora” nalazi se u zapadnoj Srbiji između planina Zlatibora i Tare, prostire se na površini od 10.800 hektara. Lepoti predela doprinosi uzburkan reljef sa duboko usečenim strmim dolinama i klisurama reka Beli Rzav, Crni Rzav i Kamiške reke, iznad kojih se uzdižu brojni vrhovi i prevoji. Posebnu vrednost predstavljaju Hajdučka i Crvena pećina, a naročito vodopad Skakavac. Ovde se nalazi i veliki broj mineralnih izvora, a najpoznatiji je izvor Bele vode.

Na Mokroj Gori nalazi se etno selo “Drvengrad” koje je sagrađeno prema ideji našeg čuvenog filmskog režisera Emira Kusturice. Za izgradnju sela korišćene su autentične brvnare iz ovog kraja koje su prenete na ovu lokaciju, od kojih najstarija od njih datira od pre 90 godina.

PRIRODNI REZERVAT UVAC

Specijalni rezervat prirode “Uvac” nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – Raške visije, okružen sa nekoliko planina, a prostire se na površini od oko 7500 hektara. Minimalna nadmosrska visina je 760 metara, a maksimalna 1322 metara.

Pre nego što je postao turistički značajan kompleks prirodnih kurioziteta Uvac je bilo samo ime zlatiborske i zlatarske reke koju karakteriše prelepi kanjon i duboko rečno korito.

Prelepom kanjonu reke posebnu draž daju uklješteni meandri Uvca. To su prirodne vijuge koje reka pravi godinama probijajući krečnjačke stene. Meandri reke Uvac nalikuju lavirintu i na nekim mestima prave skretanja pod uglom od 270 stepeni.

VODOPAD GOSTILJE

Gostilje je jedno od zlatiborskih sela u kojem živi oko 300 stanovnika u oko 100 domaćinstava. U Gostilju se nalazi i rodna kuća Dimitrija Tucovića.

Ono po čemu je ovo selo još poznato je vodopad, koji se nalazi na Gostiljskom potoku koji se još naziva i Vrelo. Voda pada sa oko 20 metara sa visoke krečnjačke litice i tako formira jedinstven vodopad sa još nekoliko manjih vodopada nizvodno.

U blizini vodopada nalaze se vodenica potočara, dva drvena mosta, novoizgrađeni bazen a na brdu iznad vodopada nalazi se park sa klupama i spravama za decu.

PEĆINE

U okolini Zlatibora nalaze se dve pećine: Stopića i Prerast u narodu poznata još i kao Točkovička pećina.

Jedna od najvećih atrakcija u užičkom kraju svakako je Stopića pećina. Pećina ima impresivni ulaz visine 18 i širine 35 metara, a nalazi se na 711,18 metara nadmorske visine. Njena glavna atrakcija je podzemni vodopad, visok 10 metara. Stopića pećina sastoji se iz pet celina.

Prerast u ataru sela Dobroselica je prirodni kameni most, u narodu poznat kao Točkovička pećina. Pećinski kanal dugačak je oko 50 metara, širok oko 10 metara i visok na ulazu oko 10 metara a na izlazu oko 15 metara. Spada među 6 najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji.

MANASTIRI

U okolini Zlatibora nalazi se više crkvi i manastira. Mi ćemo vam navesti neke od njih koje preporučujemo da posetite: Manastir Uvac, Manastir Dubrava, Manastir Mileševa, Crkva Preobraženja Gospodnjeg, Crkva Svetog Apostola Petra i Pavla, Crkva Svetog Arhanđela Gavrila.

ZLATIBOR ZIMI

Najveći ski centar na planini Zlatibor je ski centar “Tornik”, koji se nalazi na 9km udaljenosti od centra Zlatibora. Tornik se nalazi na 1110 – 1490mnv, a ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat.

Ski centar Tornik opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, brzine 5 m/s, sa 107 sedišta i duga je 1850 metara. Polazna stanica je na nadmorskoj visini od 1.110 m i penje se na vrh Tornika (1.496 m). Takođe, na raspolaganju su i dva ski lifta tipa ”sidro”, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat.

ZLATIBOR LETI

Zlatibor ne bi bio toliko popularan da je aktuelan samo tokom zimske sezone. Ova planina beleži veliki broj poseta tokom proleća i leta, kada su na raspolaganju, pored šetnji i uživanja na svežem vazduhu, i razne druge aktivnosti i dodatni sadržaji.

Sadržaji koje vam Kopaonik nudi tokom letnje sezone su: letnja ski staza, paraglajding, tjubing, zip line, mountain cart, avantura park, bob na šinama, džip ture, biciklizam i pešačke ture.

Pretražite
Veličina
Cena
Opremljenost
Sadržaj

Uporedite oglase

Uporedite